Onze diensten
Opstellen levenstestament
Het kan iedereen overkomen: zelf geen beslissingen meer kunnen nemen. Bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval. Maar ook door het ouder worden. Op dat moment kunt u niet meer voor uw administratie en welzijn zorgen.
Door zelf een levensexecuteur in uw levenstestament te benoemen, voorkomt u dat er een onbekende curator of bewindvoerder wordt toegewezen die niet op de hoogte is van uw wensen.
Misschien wilt u een onderdeel van uw administratie of zorg nu al uitbesteden. Door een volmacht te regelen in uw levenstestament kunt u iemand machtigen die de administratie of zorg overneemt.
Daarnaast adviseren wij om een toezichthouder aan te wijzen. Zo bouwt u extra zekerheid in. En voor de levensexecuteur is het ook fijn, bijvoorbeeld voor overleg.
Stichting voor Nabestaandenzorg en Advies Flevoland helpt u bij dit proces. Wij inventariseren wat uw wensen en verwachtingen zijn en helpen u om het goed vast te leggen bij de notaris.
Opstellen testament
In Nederland is in de wet geregeld wie uw bezittingen krijgt op het moment dat u overlijdt. In het kort: uw familie. Stel dat u toch iets anders met uw bezittingen zou willen doen, dan moet u dit in een notariële akte vastleggen; een testament. Bijvoorbeeld uw vermogen aan een goed doel nalaten. Of aan iemand anders dan uw familie. Of vermijden dat er veel erfbelasting betaald moet worden.
Ook is het verstandig om in een testament een executeur te benoemen. Als er geen executeur is benoemd, zijn de erfgenamen gezamenlijk verantwoordelijk voor het afwikkelen van de nalatenschap. Als er sprake is van onenigheid in de familie, als er alleen verre familieleden zijn of als de nalatenschap complex is, kies dan voor een onafhankelijke executeur.
Wilt u meer weten over het voorbereiden van uw testament samen met NBZF? Neem gerust contact op.
Levensexecuteur
Een levensexecuteur is iemand die uw belangen behartigt wanneer u dit zelf (tijdelijk of permanent) niet meer kunt. In de notariële akte, het levenstestament, worden de juridische bevoegdheden van de levensexecuteur vastgelegd. U bepaalt zelf welke bevoegdheden de levensexecuteur krijgt. In het levenstestament wordt ook vastgelegd welke volmachten, wensen, geboden en verboden er zijn op zowel familiair, financieel als medisch gebied.
Daarnaast kunt u vastleggen wie de werkzaamheden van de levensexecuteur controleert. En voor welke handelingen de levensexecuteur toestemming nodig heeft. Dit is de rol van toezichthouder. De levensexecuteur legt rekening en verantwoording af aan deze toezichthouder.
Nabestaandenzorg & Advies kan de rol van levensexecuteur vervullen, neem gerust contact op als u wilt kennismaken of meer informatie wilt hebben.
Executeur
Na een overlijden is er altijd een nalatenschap. Dit is alles wat iemand achterlaat, denk bijvoorbeeld aan een huis en de inboedel, een auto, geld en ook eventuele schulden.
De in het testament benoemde executeur is verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap: zorgen dat de erfgenaam of erfgenamen krijgen waar zij volgens het testament recht op hebben. De executeur maakt de nalatenschap klaar voor verdeling en draagt het te verdelen vermogen over aan de erfgenaam of erfgenamen.
In principe mag iedereen worden aangewezen als executeur. Zo kiezen sommige mensen voor iemand die dichtbij hen staat, zoals een partner of een kind. Toch wil en kan niet iedereen de rol van executeur op zich nemen. Het vraagt veel tijd en deskundigheid. En misschien heeft u geen directe familie die u hiervoor kunt vragen.
Nabestaandenzorg & AdviFlevoland kan als professioneel executeur worden aangewezen in een testament.
Vereffenaar
Wanneer er geen executeur is benoemd in het testament en een of meerdere erfgenamen hebben de nalatenschap beneficiair aanvaard (in het geval er schulden zijn of het vermoeden daarvan), zijn de erfgenamen samen automatisch vereffenaar.
De vereffenaar is verantwoordelijk voor de afwikkeling van een nalatenschap. Deze zorgt ervoor dat alle schulden worden voldaan, de belastingaangiftes worden verzorgd en dat alles wat teveel betaald is aan de nalatenschap wordt toegevoegd.
De erfgenamen kunnen besluiten om iemand anders, een professionele vereffenaar of een van de erfgenamen, een volmacht te verlenen om de wettelijke vereffening te regelen. De erfgenamen dragen deze persoon voor als vereffenaar bij de rechtbank. De rechtbank benoemt deze uiteindelijk.
Nabestaandenzorg & Advies Flevoland kan aangesteld worden als professionele vereffenaar.
Afwikkeling nalatenschap
Iedereen die een overlijden heeft meegemaakt, zal beamen dat er nadien veel werk moet worden verzet. Misschien moet er een huis worden ontruimd en moet er veel administratie worden gedaan.
Stichting Nabestaandenzorg en Advies Flevoland staat nabestaanden ook ter zijde na een overlijden. Wij ondersteunen een executeur bij de werkzaamheden die gedaan moeten worden zoals het opstellen van een boedelbeschrijving, de laatste aangifte inkomstenbelasting, de aangifte erfbelasting en het maken van een voorstel tot verdeling van de nalatenschap.
Als u in een vroeg stadium contact met ons opneemt, vóór het opstellen van een Verklaring van Erfrecht, kunt u ons ook aanwijzen als gevolmachtigde zodat wij zelfstandig bepaalde taken voor u kunnen uitvoeren.